Joaquim Millan, director d’Eurolocal i secretari general del Consell Català del Moviment Europeu.
Durant molts anys els motors del projecte europeu han estat els governs dels diferents Estats membres. Durant aquest periode els conceptes de democràcia i de ciutadania han anat evolucionant, alhora que tambè ho ha fet la construcció europea.
La anomenada “manca de legitimitat democràtica” que han patit i encara pateixen les institucions de la UE i la manca d’implicació del ciutadà amb el projecte europeu han creat un interès cada vegada més gran a les institucions de la UE per escoltar l’àmbit més proper a la ciutadania, el local (econòmic, social i civil) i aconseguir que participi en els diversos dominis de la política de la UE. Per això, en els darrers anys s’han anat incorporant altres actors com: els nivells de govern regional i local, els agents socio-econòmics i també la ciutadania (societat civil organitzada).
A la pròpia Unió Europea li ha interessat incorporar aquests altres actors en el procés de construcció europea.
Per això s’han fet avenços per impulsar la participació d’aquests actors per convertir-los en “actius”.
Des de la UE s’han elaborat documents, estudis i publicacions que han avalat aquesta estratègia.
Alhora que s’han facilitat eines, espais, programes, xarxes, etc… per garantir que hagi estat possible.
Per exemple, el document Projecte Europa 2030. Reptes i oportunitats presentat all Consell Europeu pel grup de reflexió sobre el futur de la UE al 2030 (maig 2010), presidit pel Sr. Felipe Gonzalez, en el capitol “La UE i els seus ciutadans” es basa en tres punts:
1.- Prendre seriosament la bona governança: compartir, explicar i complir.
2.- Utilitzar les noves eines de Lisboa: la ciutadania política a la practica (ICE).
3.- Afavorir l’apropiació i la identificació: plantejament ascendent (de baix cap a dalt).
Per altra banda el Tractat de la Unió Europea (art.11) i Tractat de Funcionament de la Unió Europea (art. 24) estableixen les bases legals de la participació ciutadana, amb el seu màxim exponent amb la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) que tot just comença el seu camí.
Esperem que ajudi a implicar i participar a la ciutadania europea en aquest projecte, alhora que l’any vinent tindrem una bona oportunitat també de fer-ho en el marc de l’Any Europeu 2013 sobre la “Ciutadania Europea”.