La Llei de la Petita Empresa europea enforteix les petites empreses i impulsa el creixement.

Liked this post? Share with others!

L’estratègia Europa 2020 i l’economia europea depenen en gran mesura del fet que les petites i mitjanes empreses (PIME) aprofitin tot el seu potencial. A la UE, hi ha prop de 23 milions de PIME que donen feina al 67% de la població ocupada en el sector privat. La Llei de la Petita Empresa és el marc de la UE concebut per enfortir les PIME de manera que puguin créixer i crear ocupació. Entre 2008 i 2010, la Comissió i els Estats membres de la UE van dur a terme mesures establertes en la Llei per alleugerir la càrrega administrativa, facilitar a les PIME l’accés al finançament i afavorir la seva entrada a nous mercats. La majoria de les iniciatives previstes en la Llei s’han iniciat, però la revisió de la seva aplicació fins ara indica que s’ha de fer molt més per ajudar les PIME.

Antonio Tajani, vicepresident de la Comissió Europea i comissari d’Indústria i Emprenedoria, ha dit: “Les PIME representen més del 99% de les empreses i donen feina a més de 90 milions de persones a Europa.  Són el motor de la nostra economia i les hem de mantenir fortes, competitives i innovadores. Els Estats membres han d’actuar amb rapidesa per garantir que la Llei de la Petita Empresa s’apliqui completament”.

Iniciatives de la Llei de la Petita Empresa amb resultats positius des de 2008: La Llei de la Petita Empresa és el primer marc estratègic complet per a la UE i els seus Estats membres. Des que es va adoptar el juny de 2008 s’han assolit considerables avanços mitjançant mesures per enfortir les PIME en uns quants àmbits:

–          100.000 PIME s’han beneficiat dels instruments financers del Programa Marc de Competitivitat i Innovació i han creat més de 100.000 llocs de treball.

–          La Directiva contra la morositat obliga les administracions a pagar els proveïdors en un termini de trenta dies, i això millora el flux de caixa de les empreses.

–          A la majoria dels Estats membres s’han reduït considerablement el temps i el cost d’establir una empresa, abaixant la mitjana a la UE per fundar una societat limitada de dotze dies i 485 euros l’any 2007 a set dies i 399 euros el 2010.

–          Els procediments racionalitzats per via electrònica i les oportunitats de presentar ofertes conjuntes han facilitat la participació de les PIME a la contractació pública.

–          El nou Centre Europeu per a PIME a la Xina ajuda aquestes empreses a accedir als mercats xinesos.

Tots els Estats membres reconeixen la importància de l’aplicació ràpida de la Llei de la Petita Empresa, però el plantejament adoptat i els resultats obtinguts varien considerablement entre uns i d’altres. La revisió destaca que els Estats membres han d’incrementar els esforços per fomentar l’emprenedoria i recolzar les PIME en la difícil conjuntura econòmica actual.

Nou impuls a la Llei de la Petita Empresa: La Comissió està decidida a continuar donant prioritat a les PIME. Per reflectir l’evolució recent de l’economia, adequar la Llei a les prioritats de l’estratègia Europa 2020 i millorar de forma contínua el medi empresarial de les PIME, la revisió proposa més actuacions en alguns àmbits prioritaris:

Millor accés al finançament per a la inversió i el creixement:

–          Accés de les PIME a les garanties de préstec mitjançant sistemes reforçats de garantia.

–          Pla d’acció per millorar l’accés de les PIME al finançament, inclòs l’accés als mercats de capital risc, i mesures concretes per sensibilitzar els inversors davant les oportunitats que ofereixen les PIME.

–          Accés de tots els bancs, independentment de la seva dimensió, als instruments financers de la UE i implementació més senzilla dels crèdits del BEI.

Normativa intel·ligent que permeti a les PIME concentrar-se en les seves activitats principals:

–          Millor legislació de la UE mitjançant una prova PIME per a totes les propostes legislatives de la Comissió, amb especial atenció a les diferències entre microempreses, petites empreses i mitjanes empreses.

–          Creació de “finestretes úniques” als Estats membres per facilitar els procediments administratius.

–          Objectius quantificats per reduir la “sobreregulació”, és a dir, la pràctica mitjançant la qual els organismes estatals excedeixen els termes de les directives de la UE en transposar-les a la legislació estatal.

Aprofitar al màxim el mercat únic:

–          Proposta d’una base imposable consolidada comuna de l’impost de societats.

–          Mesures per facilitar el cobrament de deutes transfronterers.

–          Revisió del sistema europeu d’estandardització per establir uns estàndards més fàcilment accessibles i propers a les necessitats de les PIME.

–          Assessorament a les PIME que apliquin les normes d’etiquetatge d’origen.

Ajudar les PIME a afrontar els reptes de la globalització i el canvi climàtic:

–          Propostes per donar suport a les PIME en els mercats de fora la UE.

–          Nova estratègia per crear xarxes i clústers competitius a escala mundial.

–          Acció específica de transferència de coneixements regionals entre experts en medi ambient i energia dins la xarxa Enterprise Europe.

La revisió també proposa augmentar la governança per a l’aplicació de la Llei de la Petita Empresa, amb organitzacions empresarials al davant.

Les accions esmentades representen només una selecció limitada. Per a la llista completa d’accions, vegeu la revisió de la Llei de la Petita Empresa o MEMO/11/109. Al MEMO/11/110 es donen exemples d’aplicació satisfactòria de la Llei i del principi de “pensar primer en petit” (think small first) als Estats membres.

Més informació. 

Subscribe to our newsletter

Collect visitor’s submissions and store it directly in your Elementor account, or integrate your favorite marketing & CRM tools.

Do you want to boost your business today?

This is your chance to invite visitors to contact you. Tell them you’ll be happy to answer all their questions as soon as possible.