La Comissió Europea presenta el programa de la UE per als drets del menor.

Liked this post? Share with others!

Com pot ajudar la UE a protegir els drets dels menors als tribunals? Com podem garantir que les decisions sobre els casos transfronterers de custòdia es compleixin el més ràpidament possible? Com podem evitar que els menors sigui assetjats a Internet? La Comissió Europea ha presentat avui un programa de la UE per enfortir els drets dels menors posant en pràctica els principis de la Carta dels Drets Fonamentals de la UE. Inclou una sèrie d’accions concretes a les quals la UE pot aportar un valor afegit en polítiques de seguretat i benestar del menor, entre elles la promoció d’una justícia més adaptada als menors, informant-los millor sobre els seus drets i fent una Internet més segura per a ells.

La vicepresidenta i comissària de Justícia de la UE, Viviane Reding, ha declarat que “els drets del menor són drets fonamentals. La UE i els seus 27 Estats membres han de garantir que els menors estiguin protegits. Concretament, una justícia adaptada als menors ha de garantir que els seus drets siguin tinguts en compte davant l’administració de justícia, siguin víctimes o sospitosos, o en el cas que els seus pares es divorciïn i no hi hagi acord sobre la custòdia”.

El vicepresident Antonio Tajani ha insistit en la necessitat de lluitar contra l’explotació sexual dels menors relacionada amb el turisme i ha declarat que “l’explotació sexual és un delicte, una violació brutal de la dignitat humana i de la integritat física i mental dels menors. En aquest àmbit necessitem estratègies comunes, cooperació internacional, campanyes de sensibilització i mesures contundents”.

El programa presentat avui enumera onze accions que la Comissió posarà en marxa els propers anys. La iniciativa vol confirmar el ferm compromís de les institucions de la UE i dels Estats membres a promoure, protegir i respectar els drets del menor en totes les polítiques de la UE i obtenir resultats concrets. Al futur, les polítiques de la UE que afectin directament o indirectament els menors hauran de dissenyar-se, aplicar-se i supervisar-se tenint en compte el principi de l’interès dels menors.

Els menors poden haver d’afrontar obstacles seriosos quan es troben davant l’administració de justícia. Els seus drets poden corre perill si l’administració de justícia no s’hi adapta. A més, els menors vulnerables –per exemple els que han crescut en la pobresa o l’exclusió social, o els que pateixen alguna discapacitat– requereixen una protecció especial. La Comissió tindrà especialment en compte els menors en la seva proposta de protecció de les víctimes de la delinqüència, proposarà salvaguardes per als menors sospitosos i revisarà les normes actuals sobre els casos transfronterers de custòdia.

La Comissió protegirà activament i capacitarà els menors, com a usuaris de les tecnologies d’Internet, per contrarestar el ciberassetjament, la captació, l’exposició a continguts perjudicials i altres experiències desagradables de la utilització d’aquestes tecnologies. Per sensibilitzar i promoure la ciutadania activa entre els menors, crearà una finestreta única per a menors al portal EUROPA amb informació fàcilment accessible sobre els drets del menor i les polítiques de la UE.

L’acció de la Comissió sobre els drets del menor forma part dels esforços per aplicar la Carta dels Drets Fonamentals, que és jurídicament vinculant per a les institucions de la UE, a l’hora de proposar legislació i per als Estats membres a l’hora d’aplicar-la. L’octubre passat, la Comissió va adoptar una estratègia per aplicar de manera eficaç les disposicions de la Carta (IP/10/1348). El mes que ve es publicarà el primer informe anual sobre els drets fonamentals, en el qual es repassaran també els avanços en l’aplicació dels drets del menor.

Antecedents:

El Tractat de Lisboa exigeix que la UE promogui la protecció dels drets del menor, que formen part dels drets fonamentals que la UE s’ha compromès a respectar en virtut de l’article 24 de la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea. A més, els 27 països de la UE han ratificat la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets del Menor.

L’Estratègia Europa 2020 (IP/10/225) i el Pla d’Acció de la Comissió per aplicar el Programa d’Estocolm (IP/10/447) estableixen una visió de l’Europa del segle XXI en la qual els menors d’avui tindran una millor educació i un millor accés als serveis i als recursos que necessiten per créixer, com també una sòlida protecció dels seus drets.

Més informació:

Drets dels menors a la UE.  

Notícies de la DG Justícia.

Pàgina de Viviane Reding, vicepresidenta i comissària de Justícia, Drets Fonamentals i Ciutadania.

Subscribe to our newsletter

Collect visitor’s submissions and store it directly in your Elementor account, or integrate your favorite marketing & CRM tools.

Do you want to boost your business today?

This is your chance to invite visitors to contact you. Tell them you’ll be happy to answer all their questions as soon as possible.