La Comissió Europea demana un accés universal a l’educació preescolar.

Liked this post? Share with others!

En quasi una de cada vuit llars europees, hi viu un nen menor de sis anys. Dinou milions d’aquests infants -un de cada cinc- estan en risc de pobresa. Avui, per primera vegada, la Comissió ha posat en marxa un Pla d’acció que pretén oferir a tots els nens i nenes un millor inici a la vida i posar els fonaments d’un aprenentatge permanent, de la seva integració social, el seu desenvolupament personal i la seva ocupabilitat en el futur. Les propostes de la Comissió, que inclouen una crida a l’accés universal a una educació preescolar de qualitat, contribuiran també a dos dels objectius fonamentals de la l’Estratègia «Europa 2020»: situar el percentatge d’abandonament escolar prematur per sota del 10% i treure un mínim de vint milions de persones del risc de pobresa i exclusió social.

En paraules de la comissària europea d’Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut, Androulla Vassiliou, “destinar diners a l’educació i la cura de la primera infància és una de les millors inversions que podem fer per als nostres fills i per al futur d’Europa. És molt més efectiu invertir en una educació preescolar de qualitat que qualsevol intervenció posterior, ja que, així, oferim als nostres joves més oportunitats a la vida i, de fet, contribuïm a estalviar diners a llarg termini. Trencar el cercle viciós de pobresa i mancances implica reduir els pagaments del contribuent per a serveis sanitaris i hospitalaris, educació especial, assistència social i seguretat“.

L’educació obligatòria comença a l’edat de cinc o sis anys en la major part dels Estats membres, tot i que s’inicia abans a Xipre, Luxemburg i Irlanda del Nord (Regne Unit). Hi ha grans diferències a tot Europa pel que fa al nivell de serveis per a menors en edat preescolar en allò relatiu al finançament, la governança i els recursos humans.

El 2009, els ministres d’Educació van fixar-se l’objectiu que el 95% dels nens rebi educació a partir de l’edat de quatre anys. La mitjana actual de la UE és del 92,3%, però també en aquest punt les xifres difereixen de forma considerable i no reflecteixen necessàriament la qualitat dels serveis oferts.

Les propostes de la Comissió Europea són la resposta a una petició dels Estats membres de maig de 2009, arran de l’adopció del Marc estratègic per a la cooperació en matèria d’educació i formació, perquè es mesurin i s’analitzin els avenços a la UE pel que fa la millora de l’accés a l’educació en la primera infància i a determinar les millors pràctiques.

Propostes de la Comissió: Les propostes de la Comissió fan una crida a favor de:

– L’accés universal a una educació preescolar de qualitat, basada en un finançament estable i en una bona governança;

– Un enfocament integral de l’educació i la cura dels infants, tenint en compte les necessitats dels nens de manera global;

– Uns plans d’estudis adequats a l’edat, amb un equilibri entre l’aprenentatge de competències tècniques i interpersonals;

– Una major incidència en la professionalització del personal, que haurà de disposar de les qualificacions i les condicions salarials i laborals adequades;
– Uns sistemes i unes normes de garantia de qualitat per fer un seguiment dels progressos.
Els plans de la Comissió contribuiran als objectius de les tres iniciatives emblemàtiques d’Europa 2020: “Joventut en moviment“, “Agenda de noves qualificacions i llocs de treball” i “Plataforma europea contra la pobresa“.

Properes etapes: Les propostes de la Comissió es debatran a la reunió del Consell de la UE que celebraran els ministres d’Educació al maig. Els ministres fixaran prioritats i la Comissió promourà l’intercanvi d’idees i l’aprenentatge de les polítiques que millor resultat han donat. La Comissió també donarà prioritat a les inversions en el terreny de l’educació i la cura d’infants en edat preescolar a través del Fons Social Europeu i del Fons Europeu de Desenvolupament Regional, i mitjançant el suport del Programa d’Aprenentatge Permanent i del VII Programa Marc de Investigació i Desenvolupament.

Per a més informació: Comunicació [COM (2011) 66] titulada «Educació i cura de la primera infància: oferir a tots els nens la millor preparació per al món de demà».

Educació i cures de la primera infància

Subscribe to our newsletter

Collect visitor’s submissions and store it directly in your Elementor account, or integrate your favorite marketing & CRM tools.

Do you want to boost your business today?

This is your chance to invite visitors to contact you. Tell them you’ll be happy to answer all their questions as soon as possible.