Erasmus+, un dels programes més emblemàtics i de més èxit de la UE, afegeix avui una versió virtual dels intercanvis de joves i estudiants de països europeus i de països de la riba meridional del Mediterrani.
La Comissió Europea engega avui la iniciativa «Intercanvis virtuals Erasmus+», un projecte per fomentar el diàleg intercultural i millorar les competències com a mínim de 25 000 joves mitjançant eines d’aprenentatge virtual durant els propers dos anys. El projecte inclou els 33 països que participen en el programa Erasmus+ i els de la riba meridional del Mediterrani: Algèria, Egipte, Israel, Jordània, el Líban, Líbia, el Marroc, Palestina,* Síria i Tunísia.
La versió virtual del programa Erasmus+ complementarà el programa de mobilitat tradicional i en el futur podria ampliar-se a d’altres regions del món.
«És cert que Erasmus+ és un programa que té molt d’èxit, però també és cert que no sempre és accessible a tothom. A través de la iniciativa«Intercanvis virtuals Erasmus+» facilitarem el contacte entre més ciutadans, arribarem a joves de diferents orígens socials i promourem la comprensió intercultural. Aquesta eina virtual posarà en contacte més joves de la UE amb joves d’altres països, bastirà ponts i desenvoluparà competències com ara el pensament crític, l’alfabetització mediàtica, l’aprenentatge d’idiomes o el treball en equip», ha declarat avui el comissari d’Educació, Cultura, Joventut i Esports, Tibor Navracsics.
La iniciativa «Intercanvis virtuals Erasmus+» posarà en contacte joves, professionals que treballen amb joves, estudiants i docents de països europeus i de països de la riba meridional del Mediterrani mitjançant la participació en debats dirigits per un moderador, la creació de grups que gestionin projectes transnacionals o la participació en cursos de tota mena i formacions virtuals per aprendre a argumentar. Els joves podran connectar-s’hi una vegada a la setmana per participar en debats sobre la situació econòmica o el canvi climàtic, per exemple, que seran dirigits per un moderador i es basaran en la documentació que s’hagi distribuït prèviament.
Totes les activitats estaran relacionades amb programes d’educació superior o amb projectes juvenils. Durant la fase preparatòria, la iniciativa «Intercanvis virtuals Erasmus+» ha suscitat molt d’interès entre les universitats i les organitzacions juvenils i ja s’han creat cinquanta associacions i s’han format quaranta persones per fer de moderadors.
Els contactes i intercanvis amb col·legues de l’estranger són una gran oportunitat per adquirir nous coneixements i competències i fomentar la tolerància i l’acceptació mútua. La iniciativa «Intercanvis virtuals Erasmus+» promou el diàleg intercultural entre els joves d’acord amb la declaració de París signada pels ministres d’Educació de la UE el mes de març del 2015. L’objectiu d’aquesta declaració és promoure mitjançant l’educació el concepte de ciutadania i els valors comuns de llibertat, tolerància i no discriminació.
Rerefons:
La iniciativa «Intercanvis virtuals Erasmus+» arribarà com a mínim a 8 000 joves durant la seva fase pilot, que disposa d’un pressupost de 2 milions d’euros fins al mes de desembre del 2018. Si té èxit, l’objectiu és renovar-la fins a final del 2019 i que arribi a 17 000 persones més. En el futur, la iniciativa «Intercanvis virtuals Erasmus+» podria esdevenir una activitat regular i ser ampliada a joves d’altres regions.
La iniciativa «Intercanvis virtuals Erasmus+» ja dóna suport a la mobilitat d’estudiants i docents entre la UE i els seus veïns de la riba meridional del Mediterrani. De fet, des del 2015 s’han finançat més de 1 000 projectes d’universitats europees i d’altres de la riba meridional del Mediterrani, que han permès que prop de 15 000 estudiants i docents provinents dels països d’aquesta riba puguin venir a Europa i que més de 7 000 europeus puguin estudiar o impartir docència en aquests països. A més, hi ha 2 200 joves i joves treballadors provinents dels països de la riba meridional del Mediterrani que participen cada any en projectes d’aprenentatge no formal.
Enllaç: https://europa.eu/youth/erasmusvirtual