El primer Dia Europeu de la Igualtat Salarial posa de relleu les diferències de sou entre els homes i les dones a la UE.

Liked this post? Share with others!

Les dones de la Unió Europea guanyen al llarg de la vida una mitjana del 17,5% menys que els homes. Aquesta crua xifra s’esmentarà demà al primer Dia Europeu de la Igualtat Salarial. Aquesta data, el 5 de març, també marca el nombre addicional de dies de l’any 2011 que les dones hauran hagut de treballar per guanyar el mateix que el que van guanyar els homes el 2010. La Comissió Europea s’ha compromès a acabar amb aquestes diferències i, el setembre de 2010, va publicar una estratègia general per a la igualtat de sexes (vegeu IP/10/1149 i MEMO/10/430). El Dia de la Igualtat Salarial, que vol conscienciar sobre les diferències salarials, serà seguit pel Dia Internacional de la Dona, el 8 de març.

Viviane Reding, vicepresidenta de la Comissió Europea i comissària de Justícia, ha declarat que “97 milions de dones han estan treballant a Europa des de l’1 de gener, però realment es com si comencessin a cobrar a partir d’aquesta setmana. El Dia Europeu de la Igualtat Salarial ens recorda tots els esforços que cal fer per acabar amb les diferències de sou entre homes i dones. Amb els Estats membres i els interlocutors socials procurarem reduir significativament aquestes diferències a la UE, de manera que algun dia ja no calgui recordar-les amb un Dia de la Igualtat Salarial”.

“El mateix sou per la mateixa feina” és un dels principis fundacionals de la UE, que ja figura al Tractat de Roma de 1957. Però els avanços per reduir les diferències han estat lents. Segons les xifres de 2008, les diferències van del 5% a Itàlia al 30% a Estònia, i això reflecteix la complexitat de les desigualtats existents al mercat laboral.

Per afrontar les diferències, la Comissió:

–          donarà suport a les iniciatives d’igualtat salarial, per exemple etiquetes, “cartes” o premis d’igualtat, com ara les que esmenta un recent estudi de la UE sobre iniciatives no legislatives perquè les empreses promoguin la igualtat de sexes al lloc de treball

–          donarà suport al desenvolupament d’instruments per a què els empresaris corregeixin les diferències salarials injustificades entre homes i dones, com ara el sistema Logib, que s’utilitza a Alemanya i Luxemburg i permet a les empreses trobar si hi ha diferències salarials entre homes i dones dins les seves organitzacions

–          estudiarà la manera de millorar la transparència salarial i la influència dels convenis laborals atípics, com ara el treball a temps parcial i els contractes temporals, en la igualtat salarial

–          procurarà encoratjar tant les dones com els homes per a què exerceixin professions no tradicionals i facilitar a tots l’equilibri de la vida professional i privada.

Antecedents: Gràcies a la legislació estatal i de la UE en matèria d’igualtat salarial han disminuït els casos de discriminació directa (diferències de sou entre homes i dones que fan exactament la mateixa feina). Però la diferència va molt més enllà: reflecteix la discriminació i la desigualtat existents, en general, al mercat laboral.

L’efecte de la diferència d’ingressos durant tota la vida laboral significa que les dones tenen també pensions més baixes. Per això, les dones grans tenen més probabilitats de caure en la pobresa. El 22% de les dones de 65 anys o més corren aquest risc, davant un 16% dels homes.

Les activitats de sensibilització són essencials per explicar als empresaris, als treballadors i als interlocutors perquè encara hi ha diferències salarials entre homes i dones i com es poden reduir. Per això, la Comissió continua la seva campanya d’informació arreu de la UE amb activitats als 27 Estats membres. Hi ha una calculadora de diferències de retribució entre homes i dones que permet als treballadors i als empresaris visualitzar aquestes diferències.

Una enquesta Eurobaròmetre sobre igualtat de sexes publicada l’any passat assenyalava que el 62% dels europeus creu que la desigualtat segueix existint a molts sectors de la societat. El 82% dels enquestats deia que cal abordar urgentment la diferència i el 61% que les decisions a escala de la UE tenen una influència important per al foment de la igualtat.

L’1 de març, Viviane Reding es va reunir amb els consellers i els presidents d’algunes de les empreses més importants d’Europa per parlar de com augmentar el nombre de dones als consells d’administració de les empreses (vegeu IP/11/242 i MEMO/11/124).

Més informació:

–          Igualtat de sexes a la UE

–          Campanya per a la igualtat salarial

–          Pàgina de Viviane Reding, vicepresidenta i comissària de Justícia, Drets Fonamentals i Ciutadania.

Subscribe to our newsletter

Collect visitor’s submissions and store it directly in your Elementor account, or integrate your favorite marketing & CRM tools.

Do you want to boost your business today?

This is your chance to invite visitors to contact you. Tell them you’ll be happy to answer all their questions as soon as possible.