Joaquim Millan, Director d’EUROLOCAL i Secretari General del Consell Català del Moviment Europeu.
La Unió Europea és cada cop més present en la vida dels ciutadans i ciutadanes dels municipis de Catalunya. Cada Dia d’Europa que celebrem, commemorem l’inici d’un llarg procés de construcció europea que es troba en constant moviment i evolució. El 9 de maig de 1950, en Robert Schuman, va pronunciar un discurs que va originar aquest inici i a on deia que “Europa es faria gràcies a les realitzacions concretes que creïn en primer lloc una solidaritat de fet entre els ciutadans i ciutadanes d’Europa.”.
Avui aquest esperit, no tan sols es troba completament vigent sinó que és de força actualitat. Després de la crisi financera i econòmica dels darrers anys, des de la ciutadania reclamem refer el projecte europeu amb un esperit renovat en base als ideals i valors europeus de sempre: democràcia, justícia i pau, i la voluntat de treballar per aconseguir un espai plural i divers, de prosperitat i progrés, de convivència i tolerància, de cohesió i benestar social.
Es per aquest motiu que Europa té sentit per als seus ciutadans i ciutadanes, i per això els municipis i la seva ciutadania han de ser protagonistes i no han de deixar passar l’ocasió per ser-ho. Ens trobem davant una Europa que necessita millorar les seves institucions, fer-les més eficaces, més properes i més entenedores a la ciutadania i respondre més clarament a les necessitats que sentim en àmbits com l’ocupació, la lluita contra la pobresa, l’exclusió social, la corrupció i la seguretat comuna en un món global.
Tots plegats hem deixat de ser espectadors, per passar a ser actors actius del procés d’integració europea. Necessitem una Unió Europea que encarrili un futur d’esperança, i no com un punt d’arribada, sinó com un pas endavant. Ens trobem davant d’un futur obert, amb reptes i oportunitats, amb una Europa diversa que reinventa noves formes de convivència en constant evolució i moviment.
I en aquest context, els municipis són doblement essencials, per una banda per apropar la ciutadania al dia a dia europeu; i per altra, per apropar l’administració de Brussel·les a la seva ciutadania. Sense ciutadans i ciutadanes conscients de que conformen un espai comú amb problemes que s’han de resoldre i que la Unió Europea aporta eines per trobar les solucions, Europa no serà el somni dels pares que la van fer néixer ara fa 60 anys.
És per tots aquests motius que quan celebrem cada any el Dia d’Europa, ho fem amb la voluntat de prendre consciència de que tots nosaltres formem part d’aquest projecte, i enguany ho fem amb la ferma voluntat i convenciment de la necessitat de contribuir i participar activament en aquest procés d’integració per aconseguir l’Europa de futur que la ciutadania vol i reclama.