La UE reforça els drets dels ciutadans a la protecció i l’assistència consulars a països tercers.

Liked this post? Share with others!

Els ciutadans de la UE que es trobin a l’estranger durant situacions d’emergència o de crisi com ara les recentment viscudes al Japó, Líbia o Egipte, tenen dret a sol·licitar assistència a qualsevol consolat o ambaixada de la UE si el seu Estat membre d’origen no compta amb una representació al país en qüestió. Els Estats membres de la UE, a més, han de facilitar l’evacuació d’aquests ciutadans com si fossin nacionals. Els Tractats de la UE i la Carta de Drets Fonamentals de la UE garanteixen aquest dret, que és un dels components clau de la ciutadania de la UE. Aquesta protecció s’estén també a situacions quotidianes com ara el robatori d’un passaport o accidents o malalties greus; tot i així, molts europeus no són conscients d’aquest dret. A mesura que augmenta el número de ciutadans de la UE que viuen, es desplacen i treballen a països tercers (els europeus fan més de noranta milions de viatges anuals fora de la UE, i trenta milions dels nostres ciutadans són residents en països tercers) és més important intensificar les campanyes d’informació sobre aquests drets. En la Comunicació d’avui sobre la protecció consular en països tercers, la Comissió Europea estableix mesures concretes per aconseguir que els ciutadans de la UE coneguin millor els seus drets. Durant el proper any, la Comissió proposarà mesures de coordinació dirigides a facilitar l’exercici quotidià de la protecció consular dels ciutadans. A més, estrenarà un web específicament dedicat a aquest tema, en el qual s’indicaran les adreces de les missions consulars o diplomàtiques a països tercers i s’oferirà accés als serveis d’assessorament sobre viatges de tots els Estats membres.

«Els europeus estan oferint ajut als ciutadans de Japó i Líbia en aquests moments d’emergència nacional per a ambdós països», ha declarat Viviane Reding, vicepresidenta de la Comissió i comissària de Justícia de la UE. «En aquestes circumstàncies tan extremes, podem veure la solidaritat europea en acció. Els Estats membres estan unint esforços per contribuir a evacuar els nacionals dels altres Estats membres. Ara que hi ha més i més ciutadans de la UE que treballen a l’estranger i que traspassen les fronteres de la Unió, és fonamental que tots sàpiguen on i com buscar ajut en cas de crisi, amb independència del lloc del món on es trobin i de la seva nacionalitat».

Nota de premsa completa (en castellà).

Subscribe to our newsletter

Collect visitor’s submissions and store it directly in your Elementor account, or integrate your favorite marketing & CRM tools.

Do you want to boost your business today?

This is your chance to invite visitors to contact you. Tell them you’ll be happy to answer all their questions as soon as possible.