Nova empenta al mercat interior: s’inaugura a Eslovènia l’Agència de Cooperació dels Reguladors de l’Energia.

Liked this post? Share with others!

El comissari d’Energia, Günther Oettinger, i el primer ministre eslovè, Borut Pahor, inauguraran demà, a Ljubljana, l’Agència de Cooperació dels Reguladors de l’Energia, que ajudarà a eliminar els obstacles tècnics al comerç transnacional d’energia, coordinarà les activitats dels reguladors nacionals i contribuirà a resoldre possibles conflictes entre ells. Tot això afavorirà la competència i garantirà uns preus justos tant per als consumidors com per a les empreses. La inauguració de l’Agència coincideix amb l’entrada en vigor del tercer paquet d’energia al mercat interior.

Günther Oettinger, comissari d’Energia, ha declarat que “la nostra prioritat és eliminar tots els obstacles al mercat interior de l’energia i que aquesta pugui circular lliurement arreu de la UE. El mercat únic europeu de l’energia ha d’esdevenir una realitat per a totes les empreses i els consumidors abans de 2014”.

Alberto Pototschnig, director de l’Agència, ha afegit que “l’Agència garantirà que la planificació del desenvolupament de la xarxa faciliti la integració dels mercats nacionals de l’energia, inclosos els que actualment estan aïllats o mal connectats”.

L’Agència complementarà la feina dels reguladors estatals de l’energia supervisant la regulació a escala de la UE. Concretament, serà responsable de:

–         Donar unes orientacions marc per a l’operació dels gasoductes i les xarxes elèctriques transfrontereres, a partir de les quals els operadors establiran normes concretes.

–         Comprovar que aquestes normes s’ajustin a les orientacions marc.

–         Revisar l’aplicació dels plans decennals de la UE i dels plans nacionals de desenvolupament de la xarxa.

–         Resoldre els problemes transfronterers si els reguladors estatals no poden posar-se d’acord o si demanen la intervenció de l’Agència. Això inclou el mètode amb el qual els operadors poden vendre els trams més lucratius, és a dir, durant les hores punta, quan la demanda és alta.

–         Controlar el funcionament del mercat interior, inclosos els preus al detall, l’accessibilitat a l’electricitat produïda a partir de fonts renovables i el respecte dels drets dels consumidors. Cada any, l’Agència publicarà un informe amb les seves conclusions i podrà suggerir a la Comissió i al Parlament Europeu mesures per eliminar obstacles al mercat interior.

Antecedents:  L’Agència de Cooperació dels Reguladors de l’Energia es va establir mitjançant el Reglament (CE) n° 713/2009, de 13 de juliol de 2009. Aquest Reglament forma part del tercer paquet d’energia, que constitueix un marc normatiu eficaç per al desenvolupament a la UE de mercats oberts, integrats i competitius d’energia.

El tercer paquet d’energia inclou disposicions essencials per al funcionament correcte dels mercats, concretament noves regles de separació de la propietat de les xarxes i normes per consolidar la independència i la capacitat dels reguladors nacionals i per millorar el funcionament dels mercats minoristes en benefici dels consumidors. El tercer paquet d’energia es composa de dues directives i tres reglaments. Els Estats membres han de transposar les dues directives al dret nacional abans del 3 de març de 2011. Els tres reglaments no cal transposar-los i són directament aplicables a tots els Estats membres a partir d’aquesta data.

Més informació.

Web de l’agència.

Subscribe to our newsletter

Collect visitor’s submissions and store it directly in your Elementor account, or integrate your favorite marketing & CRM tools.

Do you want to boost your business today?

This is your chance to invite visitors to contact you. Tell them you’ll be happy to answer all their questions as soon as possible.