La Comissió Europea intensifica esforços per protegir els menors a Internet.

Liked this post? Share with others!

Coincidint amb el Dia per una Internet més Segura, la Comissió Europea ha anunciat avui que intensificarà les converses amb el sector de les TIC i les organitzacions de la infància amb l’objectiu de promoure el disseny de productes més segurs i col·laborar així a la seguretat dels menors a Internet. A més, la Comissió revisarà properament la Recomanació de 2006 sobre els menors i la seva protecció als mitjans audiovisuals i a Internet, i també la Comunicació de 2008 sobre la protecció dels més joves contra els continguts perjudicials als videojocs. Els menors entren a Internet cada vegada més aviat i ho fan no tan sols a través de l’ordinador sinó també amb consoles de joc i telèfons mòbils. Més del 82% dels adolescents de 15 i 16 anys i el 26% dels nens de 9 i 10 anys tenen un perfil a les xarxes socials. El Dia per a una Internet més Segura se celebra avui a més de 65 països d’arreu del món amb el lema “Internet és més que un joc, és la teva vida”. Té el suport del Programa per a una Internet més Segura de la UE (Insafe), que ajuda als pares i als nens a mantenir-se segurs a la xarxa. La seguretat dels menors a Internet és una part important de l’Agenda Digital Europea (vegeu IP/10/581, MEMO/10/199 i MEMO/10/200).

Neelie Kroes, vicepresidenta de la Comissió Europea i comissària d’Agenda Digital, ha declarat que “és difícil per als pares aconseguir que els fills estiguin sempre segurs a Internet, especialment ara que els més joves accedeixen a Internet no tan sols amb ordinadors, sinó a través de telèfons intel·ligents i consoles de joc. Això reverteix en una responsabilitat més gran per al sector de les TIC, que han d’oferir productes i serveis que protegeixin i capacitin els menors a Internet. Hem col·laborat ja profitosament amb les xarxes socials i els operadors de mòbils. Ara demanem a tot el sector de les TIC que cooperi per protegir els menors a Internet”.

En resposta als models canviants de la tecnologia que fan servir els més joves, la Comissió col·laborarà amb els nous grups i sectors industrials per protegir millor els menors a Internet. S’invitarà a participar els fabricants de mòbils i consoles de jocs, els proveïdors de serveis d’Internet, les empreses de xarxes socials, els proveïdors d’aplicacions mòbils i continguts, les organitzacions de consumidors, els investigadors i les organitzacions de la infància. El diàleg aprofitarà els resultats dels Principis per a unes xarxes socials més segures a la UE (vegeu l’annex, IP/09/232 i IP/10/144) i del Marc europeu per a un ús més segur dels telèfons mòbils pels adolescents i els nens (vegeu IP/07/139, IP/09/596 i IP/10/704).

Una enquesta paneuropea recent indica que els menors passen cada vegada més temps a Internet i de manera més personalitzada. Un de cada tres menors s’hi connecta a través del telèfon mòbil i un de cada quatre a través de les consoles de joc. Més de la meitat dels adolescents de 13 a 16 anys hi accedeix des del seu dormitori.

Al mateix temps, el 59% dels menors d’entre 9 i 16 anys té un perfil a una xarxa social, amb diferències que van del 80% als Països Baixos, al 46% a Romania. El 26% té perfils completament “públics”, amb valors que van del 11% al Regne Unit, al 55% a Hongria. El 14% dels menors penja als seus perfils l’adreça i el número de telèfon.

El Dia per una Internet més Segura 2011 vol recordar als joves que el que fan o diuen a Internet els pot afectar a la vida real, encara que facin servir avatars o malnoms. El Dia per una Internet més Segura ha estat organitzat per INSAFE, xarxa de centres de sensibilització, i compta amb un suport de 55 milions d’euros del Programa per a una Internet més Segura de la UE. Aquesta jornada se celebra cada any des de 2004, amb actes a més de 65 països europeus i d’arreu del món.

Enguany, per exemple, Irlanda posarà en marxa un projecte de recerca sobre l’ús d’Internet pels nens, i Bulgària una línia d’assistència telefònica a la qual els menors, els pares i els professors podran demanar consell personalitzat sobre temes de seguretat a Internet. A França es faran tallers especials als col·legis tot el mes de febrer. A Espanya, la policia, l’Ajuntament de Madrid i algunes empreses signaran un acord de formació conjunta per a menors en risc i pares. Hongria, Letònia, Grècia i els Països Baixos concediran premis nacionals al millor contingut per a nens a Internet.

Més informació:

Dia per a una Internet més Segura:

http://www.saferinternet.org/web/guest/safer-internet-day

Programa per a una Internet més Segura:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/index_en.htm

Consells per a pares sobre maneres de mantenir la seguretat dels nens a Internet

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/projects/centres/practices/index_en.htm

Subscribe to our newsletter

Collect visitor’s submissions and store it directly in your Elementor account, or integrate your favorite marketing & CRM tools.

Do you want to boost your business today?

This is your chance to invite visitors to contact you. Tell them you’ll be happy to answer all their questions as soon as possible.