La Comissió es felicita per l’acord sobre la Iniciativa Ciutadana Europea.

Liked this post? Share with others!

La Comissió Europea rep satisfacció l’acord assolit avui sobre la Iniciativa Ciutadana Europea, una innovació introduïda pel Tractat de Lisboa que permet per primera vegada que els ciutadans suggereixin directament nova legislació de la UE. En el marc de la Iniciativa, un mínim d’un milió de ciutadans d’almenys una quarta part dels Estats membres de la UE podran demanar a la Comissió Europea que presenti propostes legislatives en àmbits en els quals estigui facultada per fer-ho. Els organitzadors d’una Iniciativa Ciutadana, un comitè format per un mínim de set ciutadans residents com a mínim en set Estats membres diferents, disposaran d’un any per recollir signatures i la Comissió tindrà un termini de tres mesos per examinar la Iniciativa i decidir com actuar. A petició del Consell, la legislació sobre la Iniciativa Ciutadana Europea no es començarà a aplicar fins un any després de la seva publicació al Diari Oficial, és a dir, les primeres iniciatives es podran presentar a partir de principis de 2012.

Em complau que el Parlament i el Consell hagin assolit tan ràpidament un acord sobre la Iniciativa Ciutadana”, ha declarat Maroš Šefčovič, vicepresident de Relacions Interinstitucionals i Administració. “La Iniciativa Ciutadana Europea introduirà una forma totalment nova de democràcia participativa a la UE. És un gran pas endavant a la vida democràtica de la Unió i un exemple concret d’aproximació d’Europa als ciutadans. A més, fomentarà el debat transfronterer sobre el que estem fent a Brussel·les i esperem que així contribueixi a desenvolupar un espai públic europeu real”.

Quina forma adoptarà la Iniciativa Ciutadana?

Cada Iniciativa haurà de tenir el suport de com a mínim un milió de ciutadans d’almenys una quarta part dels Estats membres. A cadascun d’aquests Estats membres, el nombre mínim de signatures exigit es calcularà multiplicant per 750 el nombre d’eurodiputats del país. L’edat mínima perquè les signatures siguin vàlides serà la que es requereixi per votar a les eleccions al Parlament Europeu. Les iniciatives proposades s’hauran d’inscriure a un registre en línia creat per la Comissió. La inscripció es podrà denegar si la iniciativa contravé manifestament els valors fonamentals de la UE o està clarament fora de l’àmbit de competència de la Comissió per proposar l’acte jurídic sol·licitat. Les signatures es podran recollir en paper o electrònicament, i els organitzadors disposaran d’un any per reunir-ne les necessàries, un cop la Comissió hagi confirmat la inscripció de la proposta. Per facilitar i garantir la seguretat de la recollida d’adhesions en línia, la Comissió establirà normes tècniques i crearà i mantindrà un programa informàtic de font oberta gratuït.

Com tramitarà la Comissió les iniciatives?

Un cop s’hagin recollit les signatures i les hagin comprovat els Estats membres, la Iniciativa Ciutadana s’haurà de presentar a la Comissió que, a partir d’aquest moment, disposarà d’un termini de tres mesos per examinar la sol·licitud dels ciutadans. Mentrestant, els organitzadors seran rebuts a la Comissió i també podran presentar la Iniciativa a una audiència pública al Parlament Europeu. Tot seguit, la Comissió exposarà en un document públic les seves conclusions sobre la Iniciativa i les mesures que, si de cas, tingui intenció d’adoptar, explicant les seves raons.

Salvaguardes

L’objectiu de l’acord és garantir que els procediments per posar en marxa una Iniciativa Ciutadana siguin senzills, fàcils i accessibles per a tots els ciutadans i, al mateix temps, no esdevinguin una càrrega excessiva per a les administracions estatals. És important que aquest nou element del procés democràtic sigui creïble, garanteixi plenament la protecció de dades i no pugui donar peu a fraus o abusos. La Iniciativa Ciutadana no afecta el dret d’iniciativa legislativa de la Comissió, però l’obligarà a considerar seriosament qualsevol petició que tingui el suport d’almenys un milió de ciutadans.

Podreu trobar més informació al web de la Iniciativa Ciutadana Europea.

Subscribe to our newsletter

Collect visitor’s submissions and store it directly in your Elementor account, or integrate your favorite marketing & CRM tools.

Do you want to boost your business today?

This is your chance to invite visitors to contact you. Tell them you’ll be happy to answer all their questions as soon as possible.