Pla d’Acció sobre Administració Electrònica per facilitar l’accés als serveis públics arreu de la UE.

Liked this post? Share with others!

La Comissió Europea ha esbossat un ambiciós programa de col·laboració amb les administracions dels Estats membres a fi d’estendre i millorar els serveis que ofereixen per Internet. El Pla d’Acció sobre Administració Electrònica preveu quaranta mesures específiques durant els propers cinc anys per tal que els ciutadans i les empreses puguin fer servir aplicacions en línia per, entre d’altres coses, sol·licitar serveis de sanitat i seguretat social i accedir-hi, matricular-se a una universitat o presentar ofertes de béns i serveis a les administracions públiques. Fomentar l’administració electrònica pot ajudar a augmentar la competitivitat d’Europa i permetre que les administracions ofereixin serveis millors i més econòmics en un moment de restriccions pressupostàries. Per això és una part fonamental de l’Agenda Digital Europea, que vol augmentar la utilització de l’administració electrònica per part dels ciutadans fins al 50%, i per part de les empreses fins al 80%, d’aquí al 2015 (vegeu IP/10/581, MEMO/10/199 i MEMO/10/200).

Neelie Kroes, vicepresidenta de la Comissió i responsable de l’Agenda Digital, ha dit que “aquest Pla d’Acció ajudarà a les administracions a utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació per oferir serveis millors i més barats, facilitant i millorant al mateix temps la vida als ciutadans i les empreses pel que fa a l’accés als serveis públics”.

Els objectius específics de l’Agenda Digital són:

–          augmentar l’ús dels serveis de l’administració electrònica fins un 50% per part dels ciutadans de la UE i fins el 80% per part de les empreses d’aquí a 2015,

–          garantir que alguns serveis públics fonamentals estiguin disponibles en línia de manera que els empresaris puguin establir i portar endavant empreses des de qualsevol lloc de la UE, independentment de la seva localització original, i que els ciutadans puguin estudiar, treballar, residir i jubilar-se més fàcilment en qualsevol lloc de la UE.

El Pla d’Acció Europeu sobre Administració Electrònica vol fomentar la transició cap a una nova generació de serveis d’administració electrònica oberts, flexibles i sense obstacles a escala local, regional, estatal i de la UE. Més concretament, vol que l’ús dels serveis de qualsevol Estat membre de la UE sigui tan fàcil com els del propi i que, finalment, els usuaris puguin adaptar millor els serveis públics en línia a les seves necessitats.

Els governs estatals exerciran un paper clau en l’aplicació del Pla d’Acció mentre que la principal responsabilitat de la Comissió consistirà en millorar les condicions per al desenvolupament de serveis d’administració electrònica transfronterers. Això inclou l’establiment de condicions prèvies, com ara interoperativitat i signatures i identificació electròniques.

Les mesures del Pla d’Acció s’agrupen en quatre categories:

–          Capacitació de l’usuari:

–          serveis dissenyats segons les necessitats dels usuaris

–          producció de serveis en col·laboració, per exemple, fent servir tecnologies Web 2.0

–          reutilització de la informació del sector públic (inclosa la revisió de la Directiva de informació del sector públic, vegeu IP/10/1103)

–          millora de la transparència

–          participació dels ciutadans i les empreses en l’elaboració de polítiques.

–          Mercat interior:

–          serveis sense obstacles per a les empreses

–          mobilitat personal

–          realització de serveis transfronterers arreu de la UE.

–          Eficiència i eficàcia de les administracions públiques:

–          millora de l’organització (per exemple, contractació electrònica o tramitació més àgil de les sol·licituds)

–          reducció de la càrrega administrativa

–          administració ecològica (per exemple, arxius electrònics o ús de la videoconferència com alternativa als viatges).

–          Establiment de condicions prèvies per a l’administració electrònica:

–          especificacions obertes i interoperativitat (per exemple, aplicant el Marc Europeu d’Interoperativitat)

–          establiment d’habilitadors fonamentals (per exemple, revisió de la Directiva sobre signatura electrònica i proposta de reconeixement mutu, arreu de la UE, de la identificació i l’autenticació electròniques).

Exemples concrets de les mesures del Pla d’Acció:

–          establir un registre de dades únic i segur a l’administració (en comptes d’haver de repetir sempre la mateixa informació als diferents organismes)

–          desenvolupar l’ús a escala de la UE de les identitats electròniques nacionals per facilitar els procediments transfronterers com ara la creació d’una empresa, un trasllat o una feina a l’estranger, la tramitació de la pensió en línia en cas de jubilar-se a un altre país o la matriculació a un col·legi o una universitat d’un altre país

–          permetre els ciutadans i les empreses veure en temps real l’estat de les seves transaccions amb una administració més oberta i transparent

–          personalitzar els serveis per atendre millor les necessitats reals dels usuaris, com ara la presentació digital segura i ràpida de documents i informació

–          posar les dades a disposició de terceres persones per a la seva reutilització a fi de desenvolupar nous serveis i aplicacions públics, per exemple mapes de sistemes de navegació o aplicacions d’informació per a viatges.

El Pla d’Acció es basa en l’èxit de projectes experimentals a gran escala sobre serveis transfronterers finançats per la UE i inclosos als actuals projectes STORK, PEPPOL, SPOCS i epSOS de la UE (vegeu MEMO/10/680) amb la finalitat de facilitar als ciutadans i les empreses l’accés a serveis en línia arreu de la UE.

Antecedents

El Pla d’Acció sobre Administració Electrònica és la resposta de la Comissió a la petició dels Estats membres d’una política comú d’administració electrònica a la UE, d’acord amb la Declaració Ministerial de Malmö de 2009 (IP/09/1738).

Més informació:

MEMO/10/681

Pla d’Acció europeu sobre Administració Electrònica 2011-2015

Declaració Ministerial de Malmö sobre administració electrònica: comunicat de premsa

Conferència sobre administració electrònica “Enlairar-se cap a una administració oberta” 

Pla d’Acció europeu 2006-2010 sobre administració electrònica

Agenda Digital europea

STORK (Identitat segura a través de les fronteres)

PEPPOL (Contractació pública paneuropea en línia)

SPOCS (Procediments senzills en línia per als serveis transfronterers)

epSOS (Serveis oberts intel·ligents per al pacient europeu)

 

Subscribe to our newsletter

Collect visitor’s submissions and store it directly in your Elementor account, or integrate your favorite marketing & CRM tools.

Do you want to boost your business today?

This is your chance to invite visitors to contact you. Tell them you’ll be happy to answer all their questions as soon as possible.